Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Tot mai mulţi tineri fac…

Tot mai mulţi tineri fac infarct

Aproximativ 20 la sută din totalul cazurilor de infarct se înregistrează la persoanele cu vârste de până în 40 de ani. Explicaţia pentru acest procent ridicat este numărul tot mai mare de fumători în rândul tinerilor, chiar al minorilor, şi în rândul femeilor, atrag atenţia specialiştii.

În ceea ce priveşte apariţia infarctului (astuparea unui vas sanguin, consecinţa fiind distrugerea ţesutului pe care acesta îl aprovizionează cu sânge), hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc coronarian (52 la sută). Ea este urmată îndeaproape de tabagism (47 la sută).

Pe următoarele locuri se situează dislipidemia (37 la sută), obezitatea (21la sută) şi diabetul zaharat (21 la sută). Acestea sunt datele Registrului Român pentru Infarctul Miocardic Acut (RO STEMI), care include aproximativ 13.000 de persoane cu infarct, dintre care 70 la sută bărbaţi şi 30 la sută femei. Specialiştii atrag atenţia că, deşi incidenţa afecţiunilor a rămas constantă, numărul fumătorilor a crescut.

„Infarctul miocardic survine mai rar la femei până la menopauză, deoarece ele sunt protejate de estrogen (hormon feminin). În ultimii ani însă, s-au observat din ce în ce mai multe cazuri de infarct la femeile cu vârste între 25 şi 40 de ani, din cauza creşterii numărului femeilor care fumează. Putem spune astfel că, cel puţin în ceea ce priveşte aparatul cardiovascular, fumatul neutralizează «feminitatea»”, explică profesorul doctor Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Apare şi la minori

Recent, probabil din cauza fumatului, stresului şi celorlalţi factori de risc cardiovascular, au început să apară şi cazuri de infarct la minori (sub 17 ani). „În plus, în fiecare săptămână, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti se înregistrează cel puţin doi pacienţi cu vârste sub 50 de ani cu diagnosticul de infarct miocardic. Aproximativ 15-20 la sută din numărul total de infarcte se înregistrează la tineri”, precizează medicul.

Specialiştii atrag atenţia că, alături de renunţarea la fumat, adoptarea unei alimentaţii echilibrate, reducerea nivelului colesterolului „rău”, evitarea situaţiilor stresante şi efectuarea unei activităţi fizice susţinute pot preveni această afecţiune.

Durerea toracică, principalul semn

Durerea intensă care apare ca o gheară în capul pieptului şi se răsfrânge la nivelul gâtului, umerilor şi braţelor şi care se manifestă mai mult de 20 de minute trebuie să vă trimită la medic. În 20-30 la sută din cazurile de infarct, durerile sunt atipice sau chiar pot lipsi.

www.adevarul.ro